• Bed

Hoe overleef ik mijn isolatie?

Toen ik voor het eerst op de spoedeisende hulp kwam werd me al na een uur verteld dat ik acute leukemie had. Direct daarna verdween ik in isolatie. Sindsdien heb ik niet meer bijgehouden hoe vaak ik alleen op een ziekenhuiskamer terecht kwam. Het moet gemiddeld een paar keer per jaar zijn. Gisteren kreeg ik net als vele anderen te horen dat ik preventief binnen moet blijven. Dat kan ik niet leuk vinden, maar omdat de wereld kleiner word kan ik mezelf oefenen in de dingen die werkelijk van belang zijn. In isolatie hoef je niet als Major Tom weg te zweven in oneindigheid.  Mocht je thuis in isolatie zitten, dan zijn er zoveel mogelijkheden om de tijd door te komen. Ik geef je wat tips die mij enorm hebben geholpen.

Wanneer je echt goed ziek bent, dan helpt slapen het best, maar als je meer kan, dan helpt het om dingen te doen die heel veel tijd kosten. Dit is het moment om in volle aandacht series te bingen en dikke boeken te lezen. Om je eigen situatie te relativeren helpt het om je te storten op de ellende van anderen.

Netflix

Zo keek ik tijdens een tiendaagse retraite in het ziekenhuis de documentaire The Vietnam War. Er zijn mensen die zeggen dat je ziekte geen strijd mag noemen. Dat is het helaas wel, maar zeker niet zo verschrikkelijk en nutteloos als de Vietnam oorlog. 18 uur houdt het je in de greep en je leert dat die pijntjes van jou maar weinig voorstellen. Ik heb er keihard om moeten janken.

Ziggo

Is de realiteit teveel voor je, dan helpen The Handmaid’s Tale en The Game Of Thrones je zeker. Ook al is het fantasie deze series kunnen je dagenlang bezig houden. In The Handsmaid’s Tale, een verfilming van de boeken van Margaret Atwood, word je meegenomen naar het land Gilead waar een jonge vrouw als concubine moet leven onder een streng gelovige dictatuur. Inderdaad, dat klinkt niet als een feest, maar het is loeispannend en briljant geacteerd. Dat geldt ook voor The Game Of Thrones. Zelfs als je niet van wat tovenaars en draken houdt, dan zal deze serie bevallen. Het stikt van de verhaallijnen met intriges, verrassende wendingen, vechtpartijen en wat seks en sadisme.

Room

De film Room, die net op Netflix staat, is een intiem portret van een vijfjarige jongen die in isolatie is geboren. Samen met zijn moeder blijft hij op zijn kamer verstoten van de werkelijke wereld. Hij gaat op in zijn eigen domein van amper 15 vierkante meter. Room krijgt op IMDB een uitzonderlijk hoge waardering van 8.1.

Dikke boeken

Lees je liever, ga dan eindelijk eens een goed dik boek lezen. Deze titels hebben minimaal 1200 pagina’s en kunnen je wel een week of twee, drie bezighouden. Ze behoren trouwens ook tot de beste boeken die de laatste jaren zijn verschenen.

In Max, Mischa en het Tet Offensief van Johan Harstad wordt je meegezogen in het leven van Max Hansen. Hij emigreert vanuit Stavanger naar New York. Het boek is overladen met lange zinnen en verwijzingen naar films en muziek. En het aardige is dat ook de Vietnam oorlog aan bod komt. Ellendig wordt het nooit echt, maar het zal je zeker meeslepen.

In Het Achtste Leven van de Georgische schrijfster Nino Haratischwili zal je met ellende om de oren worden geslagen. Deze familiegeschiedenis beschrijft uitvoerig het eind van de tsaristische periode, het dictatoriale communisme, het eind daarvan en wat dat doet met een familie. Haratischwili vat dit samen op een manier die nooit verveelt.

Ben je niet geholpen met de pijn van anderen, omdat het moment waar je inzit niet bevalt, dan is er nog altijd de meditatie waar je eerder nooit tijd voor maakte. Maar als ik eerlijk ben, dan helpt meditatie het best door vooral de dingen te doen waar je blij van wordt. Muziek, koken en euhm… opruimen.

Muziek

Ik weet dat je ervan moet houden, maar als er een gelegenheid is waarbij je echt klassieke muziek kan waarderen, dan is het wel in isolatie. Vlak na mijn stamceltransplantatie draaide ik Aus Der Neuen Welt van Dvorak om mijn wedergeboorte te markeren. En nu kan ik geen genoeg krijgen van de Franse countertenor Philippe Jaroussky. Zijn laatste album Passion Jaroussky bevat maar liefst 52 composities van Vivaldi, Bach, Schubert en John Lennon. Door te zingen maakt hij alles zachter.

Koken

Nu je toch de tijd hebt dan kan je je mooi storten op slow cooking. Door je ingredienten zo laag en lang mogelijk te garen behoud je smaak en zal je het in het vervolg laten om naar een middelmatig, zoals de meeste, restaurant te gaan. De meester van de slow cooking is sterrenchef  Heston Blumenthal. Zijn kookboek Thuis helpt je rustig één tot drie dagen doen over een gerecht. Dat ga je zeker proeven.

Opruimen

Ben je niet zo ziek, dan kan je nu ruimte gaan maken in je kasten. Bewust van de eindigheid van het leven heb ik me, zoals je kunt lezen in mijn blogs Opruimen en De Strategie van het loslaten, ontdaan van mijn aardse bezittingen. De Japanse opruim-guru Marie Kondo kan je wel helpen om van je rotzooi af te komen.

Ik hoop dat je met deze tips je periode in isolatie enigszins verlicht door kan komen. Patiënt zijn is een oefening in het wachten. Weet daarom dat zelfs als je je stierlijk rot verveelt isolatie overleef je uiteindelijk door goede zorg en puur geluk.

 

Dit verhaal is het vervolg op: Sociale onthouding