• Opruimen

Opruimen

Kasten vol lp’s en cd’s stonden er naar stof te happen. In tegenstelling tot wat hip was werden die platen niet eens afgespeeld. Duizenden exemplaren waar ik nooit meer aan toe zou komen. En na alles wat ik had meegemaakt leek het hebben van zo’n verzameling behoorlijk nutteloos. Dus weg met die zooi. Ze werden stuk voor stuk verkocht en de hele wereld over gescheept. Australië, Japan, de Verenigde Staten. De collectie bestond voornamelijk uit jaren negentig vinyl en die zijn zo zeldzaam dat het me veel geld opleverde. Maar het prettigste was dat het zo lekker opruimde. Geen stof, geen gesjouw en geen onrustig gevoel van ‘ik moet hier nog wat mee’.

Spark joy

Voel je het al kriebelen? Het voorjaar is in aantocht! Maar niet voordat je hele huis aan kant is. Wie zich niet voelt opgejaagd door de dood kan tegenwoordig niet opruimen zonder de hulp van guru Marie Kondo. In haar Netflix serie die net is verschenen gaat ze op bezoek bij hele gewone families met een groot probleem: Het is overal een bende. Met een hoop gegiechel wordt de ellende aanschouwd totdat ze zich op de vloer nestelt en contact met het huis gaat maken. Vervolgens moet alle zooi op één hoop en wordt de eigenaar gevraagd of ieder stuk nog enige vreugde oplevert. Marie noemt dit spark joy. Als die er niet is, dan mag het naar de kringloop.

Gereformeerd

Je vraagt je toch af, waar zijn we in Godsnaam, uhm…, in Boeddha’s naam mee bezig om gewoon van onze zooi af te komen. Het zal je een opgeruimd gevoel geven, maar je krijgt een beter gevoel van niet-kopen. Zo’n gereformeerd idee is natuurlijk lastig commercieel te maken. Zie jij Kees van der Staaij al op bezoek gaan bij een homostel in de puinzooi? Eerst het Onze Vader, dan de duivel uitdrijven en tenslotte het bezwerende vingertje: Gij zult niet kopen!

Opgeruimde geest

De principes van Marie Kondo zijn heel praktisch. Ze gaan echter uit dat van een opgeruimd huis een opgeruimde geest komt. Mijn opruimwoede kwam voort uit het omgekeerde. Met een opgeruimde geest komt er een opgeruimd huis. Ik vraag me niet meer af wat ik met mijn spullen moet. Van alle onzin heb ik al afscheid genomen en er is gewoon weinig wat ik echt nodig heb en moet kopen. Helaas ben ook ik niet heilig. De pillen die ik bijna iedere week bij de apotheek haal stapelen zich op in enorme dozen. Marie zou het me nooit durven vragen of ik hier nog spark joy bij voel. Van sommige rotzooi kom je gewoonweg nooit af.

 

Vond je deze blog interessant, lees dan ook De strategie van loslaten

Anders mijn favoriete rotzooi liedje: