• Virus

Sociale onthouding

Chronisch zieken worstelen vaak met een gebrek aan begrip voor hun situatie. Zeker als de beperking niet af te lezen is aan het uiterlijk kan het moeilijk zijn om je telkens uit te moeten leggen. De sociale onthouding die opgelegd wordt om maar niet geïnfecteerd te raken zorgt ervoor dat contact met anderen lastig blijft. Wat lijkt het dan een zegen dat de hele wereld in de greep is van het corona virus, want nu wordt iedereen geconfronteerd met isolatie en sociale onthouding.

Zomerhitte

De afgelopen zomers ging Nederland vaak gebukt onder extreme hitte. Iedereen moest zijn dagen anders gaan indelen. Mocht er geen vakantie zijn, dan kwam er van werken niet veel terecht. Het was helemaal niet zo gek om siësta te houden en een middagdutje te doen. Ieders energie raakte gauw op, maar op één of andere manier leefde ik ervan op. Want hoe fijn is het als je het hele jaar met je beperkingen moet leven totdat heel Nederland een paar weken moeite heeft om vooruit te komen.

Virus

Het coronavirus geeft me net zo’n gevoel, want nu kunnen hele gezonde mensen ervaren hoe het is om contact met anderen te mijden. Niet dat ik blij ben dat anderen ziek worden, maar wel dat we nu allemaal eens goed de juiste hygiëneregels leren. Al betwijfel ik of mensen nog steeds het verschil tussen verkoudheid en griep weten, laat staan het verschil tussen een virus en een bacterie. De angst voor ziekte gaat gepaard met onwetendheid.

Eenzaamheid

Het dagelijks dealen met een afstotingsreactie zoals die in mijn lijf woekert is niet te bevatten. Ik begrijp zelf maar weinig van wat er gebeurt, dus hoe kan ik het een ander dan uitleggen? Waarom zou ik al die moeite moeten doen om begrip te krijgen? Misschien omdat eenzaamheid door sociale onthouding knaagt. Het is wel even een verschil met een actief sociaal leven dat ik eerst leefde, maar ik zit niet meer te wachten op iemand die mijn handje vasthoudt. Ik heb meer dan genoeg aandacht gehad, dus wat heb ik er aan om verongelijkt te zijn? Het is de veiligheid in de eenzaamheid van de ziekte waar ik me in nestel. Dat is ondeelbaar als een vriendschap.

 

Lees ook het tweede deel: Hoe overleef ik mijn isolatie?

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Expeditie Martijn