• Hoe overleef ik kerst

Hoe overleef ik kerst?

Wie december wil overleven grijpt al gauw naar de fles. Het scheelt dat ook dit jaar veel borrels niet doorgaan. Hoe dan ook blijven er nog vier dagen over waar je gedoemd bent tot je familie. Ieder jaar dezelfde grappen en dezelfde dynamiek. Ik ben al een eeuwigheid nuchter en kan die aanstellerige lolligheid niet bijbenen op mijn groene thee. Alles zit dicht en de enige vlucht uit de sleur is een boswandeling. Tot ik weer thuis kom en de wijn en bier wordt aangerukt. Een kwestie van tijd voor er gênante liefdesverklaringen worden afgewisseld met lallen op jaren 90 hits en moppen die ik niet begrijp. Is alcohol de redding?

De werkelijkheid

Wanneer je drinkt is de wereld er nog, maar voor het moment grijpt het je niet bij de keel, zei Charles Bukowski. Dan moet je weten dat hij ‘s morgens opstond met drank en naar bed ging met drank. Dus je zou rustig kunnen zeggen dat hij de werkelijkheid nuchter niet aan kon. Ook al werkte het voor Charles Bukowski uitstekend. Zijn boeken Kind Onder Kannibalen en Postkantoor zijn nog altijd zeer gewaardeerde klassiekers. Volgens Bukowski had hij zonder alcohol al lang zelfmoord gepleegd. Hij stierf aan leukemie in 1994.

0.5

In de film Druk, van de Deense regisseur Thomas Vinterberg, is een groep vrienden ervan overtuigd dat het leven zoveel productiever, creatiever en leuker wordt wanneer het lichaam een gemiddeld alcoholpromillage van 0.5 heeft. Aanvankelijk werkt dit en dat levert hilarische scenes op, maar al gauw wordt alcohol een vlucht en maakt het duidelijk dat het oké is om te drinken, maar niet om dronken te zijn. De film kreeg dit jaar een Oscar voor beste buitenlandse film.

Recreationeel

Ik heb met aardig wat dronkaards mogen werken. De ergste was Shane MacGowan, de zanger van de folkpunkband The Pogues. Shane was jarenlang een voorstander van uitgebreid recreationeel gebruik van drugs. Hij zei dat hij met alles uitstekend kon functioneren. Alleen met heroïne had hij een probleem. Voor mij was het duidelijk dat hoe meer hij gebruikte hoe meer de wereld een probleem met hem kreeg. Zijn band ontsloeg hem wegens onhandelbaarheid. Later bij een show op Pinkpop kon hij amper op zijn benen staan. Die show gold als één van de slechtste in de geschiedenis van het festival.

Damage control

In 2002 was het mijn beurt om aan damage control te doen. Hij zou twee optredens in Nederland geven. Bij de eerste kwam hij ruim twee uur later dan gepland tollend op het podium met als excuus dat hij zijn vlucht had gemist. Het publiek was laaiend en met veel moeite kon ik voorkomen dat er een recensie over deze wanprestatie werd gepubliceerd. Een dag later moest er voor zijn show in de Melkweg een fotoshoot gedaan worden. Bij binnenkomst werden er geen vriendelijke woorden gewisseld. ‘Where’s my drink!’ zei hij pissig. Eerst een drankje en anders geen foto’s. Het voelde alsof ik een wild beest moest vangen. Zijn agressie uitte hij op de fotograaf. Die bijzonder blij was met zo’n poseur. Het was niets anders dan ramptoerisme.

Kersthit

Ieder jaar wanneer kerst in aantocht is, wordt in Groot Brittannië en Ierland zijn hit Fairytale In New York bijna net zo vaak gedraaid als Mariah Carey. Mensen vragen zich dan af of Shane nog leeft, want hij heeft al decennia niets opmerkelijks meer geproduceerd. Je kan wel zeggen dat alcohol zijn creativiteit heeft uitgedoofd. Het enige wat overblijft is zijn kersthit. Tekstueel zo sterk en een melodie die je weerzin in kerst doet verdwijnen. Is het niet toevallig dat de eerste kerstdag samenvalt met zijn geboortedag?

Proost

Ook al lijken de mooiste dingen onder invloed gemaakt. Je moet dan wel een enorm groot talent hebben om op te vallen. Doorsnee mensen worden niet creatief van alcohol, eerder sneu. Het is daarom dat ik al jaren niet drink. Nu ben ik er wel een saaie moralistische boer van geworden. Dus zal ik dit jaar eens niet zo asociaal zijn en lekker met iedereen meedoen? Dan drink ik er eentje en proost op Charles Bukowski. Ach vooruit, waarom niet nog één. Het kan best. Proost op Thomas Vinterberg! Als ik toch bezig ben kan de fles ook wel op. Op Shane en een vrolijk kerstfeest!

 

Vond je dit verhaal interessant? Lees dan ook: Overgeven of Sterfscenes

De film Druk kan je onder anderen bij Ziggo bekijken.