• Ziekenhuis

Hoe overleef je het ziekenhuis

Het voelde alsof er een droom uitkwam. Met een longontsteking kwam ik terecht op de afdeling geriatrie. Helaas wel 35 jaar te vroeg, maar ik doe niet moeilijk, het was een ervaring om nooit te vergeten. Mijn drie kamergenoten onthielden zich van een delier en sliepen braaf de hele dag door. En ik had me nog wel zo goed voorbereid. Want wat zal het zijn? Na twintig of misschien wel dertig ziekenhuisopnamen kan ik je vertellen wat je nodig hebt om de tijd ongestoord door te komen.

Oordoppen

Slapen op zaal is geen pretje. De infuuspomp piept maar door. De ene kamergenoot die ruft ongegeneerd van zich af, de ander snurkt en wat te denken van hen die in het holst van de nacht de verpleging roepen voor sanitaire hulp? Misschien denk je dat het wel mee zal vallen, want wakker lijken je kamergenoten misschien niet eens zo vervelend, maar je ligt er niet voor hen. Zorg dat je goede oordoppen in je toilettas hebt. Ze bezorgen je de nachtrust die je nodig hebt om weer zo snel mogelijk het ziekenhuis te verlaten. En als je ze toch hebt, dan mag je ze ook overdag indoen. Je zit niet te wachten op de vaak intieme gesprekken van andere patiënten met hun naasten of artsen. Mocht je geen doppen hebben, dan heeft de verpleging altijd een paar voor je liggen.

Oogmasker

In het ziekenhuis doe je er goed aan om zoveel mogelijk schaamte overboord te gooien. Er wordt je altijd gevraagd hoe je ontlasting is en als het niet lukt om jezelf te wassen, dan moet je niet schrikken van een warme washand tussen je benen. Misschien vind je het gek, maar een oogmasker is de tweede garantie op een goede nachtrust. Ook al stikt het van de gordijnen op zaal, er gaat continu een lamp aan of een deur open. Het is nooit echt donker, maar met oordoppen en een oogmasker kan je zomaar uitslapen tot 8 uur wanneer het ontbijt geserveerd wordt.

iPad

Op de kamers van de meeste ziekenhuizen hangen nu nog enorme flatscreens waar je tegen een fors tarief een paar kanalen tot je beschikking hebt. Als je vier weken moet blijven, dan kan je van dat geld beter zelf een tv aanschaffen. Nog beter is het om jezelf een iPad cadeau te doen. Dan kan je kijken wat en wanneer je wilt. Ziek zijn is vaak niet anders dan wachten en je kan die tijd het beste doden met een paar goede series of films. Waag je niet aan ziekenhuisdrama’s, probeer humor, bijvoorbeeld de briljante serie After Life van Ricky Gervais.

Verlengsnoer

Het stikt er van de snoeren, maar een handig stopcontact is niet binnen handbereik. Hoog boven je bed zijn er één of twee contactpunten. Die zijn wel te ver om je telefoon te checken tijdens het opladen. Als je redelijk wakker bent, dan maak je de hele tijd gebruik van je telefoon en iPad. De batterijen lopen snel leeg. Je voorkomt met een klein verlengsnoer dat je jezelf niet meer kan vermaken.

Geuren en beddengoed

De steriele geur geeft mij inmiddels een gevoel van thuiskomen, maar hele volksstammen gruwelen van de ziekenhuislucht. En dat is goed te begrijpen, want het herinnert mensen aan pijn en angst. Er is dan ook niets op tegen om je bed te besprenkelen met je favoriete geur. Het helpt je iets meer op je gemak te voelen. En anders kan je ook je eigen kussen en dekbed meenemen. Ik zie het maar weinig mensen doen, maar wie kan erop tegen zijn als je er beter door voelt?

Bewegen

Het klinkt raar, maar over het algemeen wordt niemand beter van een ziekenhuisopname. Onbewust lig je meer op bed dan goed voor je is. Misschien komt dat omdat er verder weinig te beleven valt in een ziekenhuis en vaak ontbreekt het aan een aangename tuin. Probeer wanneer je kan altijd wat te bewegen. Even de afdeling af wandelen op zoek naar een hometrainer. De verpleging zal je loven voor je veerkracht. Je hoeft geen uren op de fiets te zitten, even een paar minuten je benen laten werken en je herstel is dichterbij dan je denkt.

Eten

Naast goede nachtrust klaagt iedereen over het eten. De kok moet rekening houden met zaken als infectiegevaar, zoutgehalte, vitamines, portionering, dat er vanzelf stipt om vijf uur een middelmatige hap wordt geserveerd. De afgelopen jaren vind ik de kwaliteit wel vooruit gaan, dus als je een paar nachten moet blijven, dan kan je het nog wel verduren. Maar wil je wat te kiezen hebben of je wilt dat eten waar je zin in hebt, laat het dan vooral niet om zelf wat te regelen. Thuisbezorgd levert ook af aan het ziekenhuisbed. De verzorging zal ervan opkijken, maar alles waar jij je beter door zal voelen moet kunnen.

Een opname is nooit echt leuk, maar het hoeft geen verschrikking te zijn. Je zal zonder mijn tips het ziekenhuis vast wel overleven, maar waarom zou je het jezelf moeilijk maken? Het belangrijkste echter is dat jij doet wat goed voelt. Beterschap!

 

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook Het is hier geen hotel