• Bloed

Het zit in je bloed

Door de reset van mijn immuunsysteem heb ik letterlijk nieuw bloed gekregen. Als dat wat er in zit compleet is veranderd, dan mag ik ook anders tegen mijn talenten aan gaan kijken. Of haal ik nu de figuurlijke zin door elkaar met de letterlijke? Laat ik het overzichtelijk houden. Talent verdient dagelijks onderhoud, maar moet dan wel worden ontdaan van de volgende misverstanden.

“De één heeft meer talent dan de ander”

Krijg je hier ook niet de kriebels van? Natuurlijk is het niet zo dat de één meer talent heeft dan de ander. De verschillen zitten hem in de vaardigheden die je bezit. Zo is iedereen creatief, maar zal de toepassing van die creativiteit je talent ontwikkelen. De toepassing komt het beste tot stand door je passie ten uitvoer te brengen door te delen. Talent is nooit absoluut, maar wel onderscheidend.

“Talentontwikkeling is gericht op een jongere generatie”

Jonge mensen worden in talentenklasjes gestopt om klaargestoomd te worden op een succesvolle toekomst. Dat is het idee dat veel mensen hebben bij talentontwikkeling. Alsof je talent maar beperkt houdbaar is. Misschien is het zo dat een jonge generatie met studeren, trainen en coachen nog te vormen is. Dat soort trajecten worden veel te projectmatig bekeken. Talentontwikkeling gaat om het ten bloei laten komen van samenwerking, creatie en inspiratie. Dat kan nooit aan leeftijd gebonden zijn.

“Talent komt voort uit individuele kwaliteiten”

Op het eerste gezicht zou je niets in te brengen hebben tegen deze stelling. Maar wat heeft de briljante spits aan zijn talent als hij moet werken met een zwak middenveld? Het ontwikkelen van je talent kan alleen maar als je op de juiste plek staat. Bij sportclubs hebben ze dat principe wel door, maar in het bedrijfsleven valt er nog veel te sleutelen aan een goede opstelling. Dus, ben je pragmatisch, dan vraag je aan anderen hoe jouw talenten het best bij hen aansluiten.

Misschien zie je deze misverstanden meer als stellingen. En misschien ben je het wel helemaal niet met me eens. Ik hoop dat je dan meedoet in de discussie, want ook door te blijven leren, je hart te volgen en je openstellen voor nieuwe invloeden wordt je talent gevormd.

 

Vond je dit verhaal interessant? Lees dan ook: Leve de onverschilligheid