Leve de onverschilligheid

Ferdinand Bardamu leidt een verwarrend en zinloos bestaan. De hoofdpersoon uit het boek Reis Naar Het Einde Van De Nacht van Céline loopt na de eerste wereldoorlog met blijvend lichamelijk letsel en een inkzwart wereldbeeld rond. Dit meesterwerk spreidt de onverschilligheid tegenover alle wisselvalligheden van het leven uit. Ferdinand Barmadu vertikt het om zich te gedragen op de manier van wat anderen van hem verwachten.

Er is zoveel

Tijdens de donkere dagen rond de jaarwisseling wil ik nog wel eens zo’n donker boek erbij pakken. Niet om een potje te somberen, maar om me eraan te herinneren dat ik wat te kiezen heb. Geconfronteerd met de mediahype rondom Serious Request, wordt het teveel. Er is zoveel ellende. Er is zoveel waar ik het niet mee eens ben. Er is zoveel dat beter kan.

Socrates

Socrates

Met politiek correct gedrag wordt de wereld niet beter gemaakt. Alles is belangrijk, maar we hoeven ons niet om alles druk te maken. Het verschil wordt pas gemaakt door duidelijk te kiezen voor wat je echt moet doen. Door je talent te benutten. Ferdinand Barmadu heeft uiteindelijk zijn zin gevonden door arts te worden. Door je niet te laten afleiden van wat je volgens anderen zou moeten kan je veel meer in het leven betekenen. De filosoof Socrates predikte dit al met zijn cynisme.

Je talent

Mijn boodschap heeft misschien niets weg van de kerstgedachte dat we ons om elkaar moeten bekommeren. We spreken ieder jaar de wens tot vrede uit. Ik zeg ontplooi je talenten en somber niet. Leve de onverschilligheid!