De zwarte zwaan

De verpleegkundige op de spoedeisende hulp probeerde me ervan te doordringen dat ik doodziek was. Het leek me niet veel te doen. Ik was jong, sportief en had wel wat beters te doen dan ziek zijn. Voor ambitieuze sportieve jongelingen lijken er geen risico’s in het leven te zijn. Dat werd bestendigd door gretig fouten te maken, want door die ervaringen zou ik beter te worden. Totdat er iets gebeurt dat je niet zag aankomen. Leukemie werd mijn zwarte zwaan

Risicomanagement

Zo’n bedrijfsmatige manier van leven is niet vol te houden. Laat staan dat je een organisatie met risicomanagement kan inrichten op alle onvoorziene situaties. Waar zijn het anders onvoorziene situaties voor? De voormalige derivatenhandelaar en filosoof Nassim Nicholas Taleb noemt dit Zwarte Zwanen. De zwanen waarvan we vroeger stelden dat ze niet bestonden, tot Australië ontdekt werd en ze daar gewoon rondzwommen. Het fenomeen van een zwarte zwaan is dus een situatie waar je geen rekening mee houdt, maar een levensveranderende impact heeft.

Zwarte zwaan1

 

Disruptief

Of de impact nou negatief of positief uitpakt is maar net hoe je het bekijkt. Je zou disruptieve organisaties als AirBnB als consument toejuichen, maar als je een kostenverslindende hotelketen hebt, dan is het misschien wel een bedreiging. Hoe ga je er nou mee om?

Robuust

Door de toenemende complexiteit moet je ook niet gaan verwachten dat alles blijft zoals jij het wil. Je kan namelijk niet alles weten. Sterker nog, Taleb meent dat we helemaal niets over de werkelijke risico’s weten. Of het nou leukemie is of niet, zwarte zwanen creëren volgens hem altijd kansen. Taleb – die zelf ook werd getroffen door kanker – wil zijn tijd niet verdoen met het voorspellen van zwarte zwanen. Je kan alleen robuustheid ontwikkelen om de negatieve krachten op te vangen. Er is anders geen manier om het orkest van je leven te dirigeren. Ontwikkel robuustheid en vertrouw op wetenschap, je familie en vrienden. Maar vertrouw er ook op dat je pech ook je geluk kan zijn.