Complex

Wat doe je als het allemaal te complex wordt? Om te voorkomen dat je verstrikt raakt in de ideeën, de voorwaarden en meningen kan je twee dingen doen. Je kiest jouw leider en geeft toe aan de hiërarchie. Want als je luistert naar de baas, dan hoef je niet meer zelf na te denken. Of je kiest er voor om de dingen te versimpelen door dat wat goed en niet-goed is te definiëren.

Helaas, tegenwoordig zijn deze mogelijkheden geen oplossing meer, maar het begin van een groter probleem. We kiezen leiders die ons niet leiden, maar nog meer verdeeldheid zaaien. De oorlog tegen IS werd afgelopen week praktisch door onze premier verklaard en vervolgens was er onduidelijkheid of het wel een oorlog genoemd mag worden. Dat is doorgeslagen beschaving. De oorlog is juist nodig om onze beschaving nog beter vorm te geven. Misschien gaat dat ten koste van levens, maar niet van onze moed, verbondenheid en vertrouwen.

Zo’n oorlogsverklaring verdeelt de wereld in goed en slecht. Religie kan ons op dezelfde manier misleiden. We stappen massaal van God af als we onze levens zelf willen inrichten. God maakt ons bang, maar weten hem gauw te vinden als er iets gebeurt waar we geen raad mee weten. En als we dat niet doen, dan werkt ons bijgeloof wel. Hoe vaker het vrijdag de 13e is, hoe groter de kans dat er nare dingen gebeuren.

Nou ben ik zeker geen oorlogszuchtig figuur, eerder een pacifist zoals Bertrand Russell. Hij prefereert als logicus autonomie boven ons geloof. Hij zegt: “Angst is de belangrijkste bron van bijgeloof en één van de belangrijkste bronnen van wreedheid. Angst overwinnen is het begin van wijsheid.” Dus zoek jezelf broeder… Wees en blijf alleen jezelf…