• Meditatie

Zoek de ander en je zal jezelf vinden

Met zekere regelmaat verschijnen er boeken van mensen die claimen hoe je gelukkig en succesvol kan worden. En aan de populariteit van die boeken zijn er heel veel mensen die erin willen geloven. Vooral het veel gebezigde credo ‘the only way out is in’ doet het erg goed in ons drukke leventje. En als je luistert naar hoe inspirerend de geluksprekers praten, dan zou het ook maar eens kunnen kloppen. Als we gaan mediteren, dan leven we in het moment, dan zien we de dingen zoals ze zijn en hoeven we niet meer te verdwalen in onze gedachten. Maar in de praktijk is bewust leven nastreven verrekte onhandig en misschien wel compleet onwenselijk.

Pijn is leven

Niet zo lang geleden beweerde ik dat zolang er pijn is, er leven is. Daarmee zou je kunnen denken dat als er geen pijn is ook geen leven is. Volgens boeddhisten is dat ook zo, want zij zeggen dat het leven lijden is. Daarom vertellen ze ons bewust te zijn van onze vergankelijkheid en alle hoop en gehechtheid te laten varen. Ik zal liegen als ik niet geraakt wordt door deze principes, ook al zegt mijn gevoel iets anders. De pijn die ik dagelijks heb sluit mij op in mijn lichaam. Hoezo the only way out is in? Ik zou zo graag stralend leuke dingen willen doen, maar ik kom er niet los van. Artsen kunnen het maar moeilijk oplossen. “Het is wat het is” zeggen ze gelijk een boeddhist.

Compassie

Meditatie draait om compassie. Door compassie met jezelf en je pijn te hebben wordt je verlost van je verlangens. En zonder verlangens is er geen lijden. Door mijn verkrampte lijf is zowat alles wat ik doe volkomen bewust. Het liefst wil ik dan ook helemaal niets meer voelen. Van die compassie gaat mijn pijn niet weg. Het is maar een voorstelling, instincten zijn veel sterker.

Samen

Als ik terugkijk naar mijn gelukkigste dagen, dan waren die in quarantaine in het ziekenhuis. Niet omdat ik volop in het moment zat, dat zat ik, maar omdat de wereld zo klein was en ik maar één doel had: beter worden. En wat me het meest hielp was dat ik niet de enige was die daaraan werkte. Om eerlijk te zijn hoefde ik zelf ook niet zoveel te doen. In ieder geval niet zoveel als de tientallen mensen die mij beter zouden maken. Het gevoel dat je het niet alleen doet, dat je samen bent met vele anderen, dat heeft mij stukken gelukkiger gemaakt dan het geluk in jezelf zoeken. Het maakt pijn stukken dragelijker.

Productief

Daarom hoef jij je geluk niet te vinden in meditatie en al helemaal niet in een ziekenhuis. Ga lekker dansen, een stuk wielrennen of een potje golfen. Nooit alleen, maar met je vrienden. En als dat niet kan: zoek de ander en klaag met ze, lach met ze, zorg voor elkaar, luister naar hen, geloof niet enkel in je eigen waarheid. Dat is bewustwording die stukken productiever is: Zoek de ander en je zal jezelf vinden.

 

Vond je deze blog interessant, lees dan ook Pijn is leven