Zit de zorg in je karakter?

De verpleging van afdeling 3b in het VUmc had maar weinig woorden nodig om voor me te zorgen. Als ik voor de zoveelste keer moest overgeven, de rillingen van de koorts kreeg, van het pad geraakt door hallucinaties en wanneer de morfine niet meer werkte: ze waren er altijd! Voor hen een standbeeld, want hun compassie en aandacht voor anderen is uitzonderlijk.

Het vak verstaan

Wat maakt de verpleegkundige zo anders dan ieder ander mens? Toen ik een tijd geleden weer in het ziekenhuis was kwam het ter sprake. De broeder vertelde me dat je er echt de persoon voor moet zijn. “De zorg moet in je karakter zitten, anders kan je dit werk niet doen.” Natuurlijk, dat vermoeden had ik al, want zonder oprecht enthousiasme en interesse zal je nooit goed een vak verstaan.

In een hokje stoppenKleurendenken

Bedrijfskundige theorieën zoals het kleurendenken van De Caluwe of de kleurenhoeden van De Bono helpen mensen in een hokje te stoppen. Het geeft
een beeld over hoe ze interacteren met anderen en hoe er gedacht wordt over problemen. Dit kan helpen om besluitvorming en veranderprocessen inzichtelijk te maken. Zo lijkt het zorgzame type beter tot zijn recht komen in een ziekenhuis dan in een bank. Dat slaat natuurlijk nergens op, want een bankier beroept zich misschien op zijn zorgplicht, hij kan nog een hoop leren van een verpleegkundige.

Zorgeloos zorgen

Bij de één zal de zorggevende kant beter ontwikkeld zijn dan bij de ander. Maar ik geloof niet meer dat je er het type voor moet zijn. Het gesprek met die aardige verpleger werkte aanstekelijk. Ik heb mijn aandacht en zorg gericht op mijn oude kamergenote van 86. Het deed haar zichtbaar goed en ik was voor even verlost van mijn eigen ellende. Dat raakt de essentie van wat leiderschap voor mij betekent: Het gaat altijd over wat je voor een ander betekent. Met mijn aandacht voor haar voelde ik me bovendien stukken gelukkiger dan altijd maar met mezelf bezig te zijn. Je hoeft er helemaal niet het type voor te zijn, want gewoon zorgen voor een ander maakt je zorgelozer.