• Problemen

Wat zeg je tegen iemand die het moeilijk heeft?

Het is een veel gehoorde opmerking: “Wat ik heb is nog niets vergeleken met waar jij mee te maken hebt.” Mensen excuseren zich voor de moeilijkheden die ze hebben en relativeren deze weg door ze met een ander te vergelijken. Op zulke momenten merk ik dat iemand wel graag over zijn problemen wil praten, maar niet weet hoe. Daarbij spelen gedachten als: “Klagen helpt niet. Hij vindt me vast een zeur. Ik ga hem er niet mee lastigvallen, want hij heeft al genoeg aan zijn hoofd” Je zou tegen iemand die het moeilijk heeft willen zeggen: Waarom moet je toch zo flink zijn? Jezelf kwetsbaar opstellen getuigt juist van grote kracht. Maar doorgaans helpt het niet om een ander met een stevig oordeel de tent uit te lokken. Wat zeg je nu wel tegen iemand die het moeilijk heeft?

De oplossing is niet het probleem

Vandaag de dag mogen we met ons oplossingsgericht denken een probleem niet meer als een probleem zien, maar als een uitdaging. Alles is op te lossen, want je hebt toch de regie over je eigen leven? Het is de grootste onzin die bezit over ons heeft genomen: hard werken en positief blijven. De oplossing is niet het probleem zeg ik daarom. Ons hele leven wordt gevuld met moeilijkheden en van de sommigen kom je gewoon niet af. Dat klinkt hard, maar kan jij je echt een probleemloos leven voorstellen? Het zou helpen als we moeilijkheden meer benaderen als iets waar we mee om moeten gaan, dan als iets waar we van af moeten. Het is juist deze insteek die helpt als je wat wilt zeggen tegen iemand die het moeilijk heeft.

Hoe kan ik jou het beste helpen?

Als iemand in de knoop zit, dan weet je niet zo gemakkelijk wat je moet zeggen. Het is de kunst om in ieder geval altijd iets te zeggen. Hoe klunzig het ook mag overkomen, je doet een ander een groot plezier als je hem het gevoel geeft dat er met hem wordt meegeleefd. En eigenlijk is dat wat je zegt helemaal niet zo ingewikkeld. Door “Hoe kan ik jou het beste helpen?” te vragen kom je erachter dat er verbluffend weinig nodig is om iemand vooruit te helpen. Je dringt je immers niet op met een kant en klaar antwoord, maar je laat de invulling helemaal over aan de ander. Je zal verrassende reacties krijgen. Het hoeft bijvoorbeeld niet over het probleem te gaan. Vrienden hebben mij het beste geholpen door juist niet over de ziekte te praten. En soms is praten niet eens nodig. Door de vriend die mij zo af en toe bijzonder fruit brengt voel ik me enorm gedragen. Door de vraag te stellen “Hoe kan ik jou het beste helpen?” haal je iemand uit de sleur. Dat is een simpele, maar grootse prestatie.