• niet presteren maar leren

Niet presteren, maar leren

Feline, mijn dochter van bijna vijf, kan nog niet zonder zijwieltjes. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat ik niet met haar mee kan rennen. En wanneer ik hoor wie van haar leeftijdgenoten wel kan fietsen, dan kan ik er wel van balen dat mijn lijf niet meewerkt. Heel even dan, want leven draait niet om presteren, maar om leren. Leren om zelfstandig te worden is geen race om de beste te zijn.

Herinneringen maken

Chronisch ziek zijn is niet het einde van de wereld. We kunnen nog heel lang met onze zonen en dochters zijn. In ieder geval lang genoeg om ieder moment met onze kinderen te koesteren. Als Feline een vraag stelt, dan is dat een kans – hoe moe ik ook ben – om met haar een herinnering te maken. Het vertellen van een verhaal belast me weinig. In zekere zin is het vertellen van verhalen juist door het ziek zijn van groter belang. Omdat we alle aspecten van het leven kennen zijn we niet verloren als opvoeder. We hebben alles in handen om onze kinderen voor te bereiden op hun toekomst.

Welke koers

Dus welke verhalen vertel jij je kinderen? Grappige verhalen over chocoladefabrieken of vreemde griezelfamilies? Of leer je je kinderen over moed en wijsheid? Zet je ze voor een scherm of neem je ze terug naar de mythes van de geschiedenis? Lees je hen gewoon voor uit dat wat ze voor hun verjaardag hebben gekregen of zoek je naar de boeken die het echte werk doen en hen op koers zetten naar een goed leven?

Mathilda

Feline lees ik momenteel voor uit het werk van Roald Dahl. Zijn verhalen zijn erg grappig en een tikkeltje politiek incorrect. Maar ze blinken ook uit in sterke karakters. Neem nou het verhaal van Matilda waar een jong briljant meisje tegenover de meest onredelijke juf Bulstronk staat. Met slimheid en doorzettingskracht weet ze die lelijke juf op haar nummer te zetten. Dat spreekt Feline enorm tot de verbeelding. Het is een verhaal van geloof in eigen kracht, alles uit jezelf halen, rechtvaardigheid en moed. En daarmee is het ook nog eens een startpunt voor onze eigen verhalen. Het helpt ons te praten over de dingen die er gebeuren en ons overkomen.

Voorbeelden

Uiteindelijk hoeven onze kinderen niet zomaar vermaakt te worden. Ze hebben het nodig om geïnspireerd te raken, ze willen leren en onder de indruk zijn van verhalen waarin mensen zich staande houden ondanks vele tegenslagen. Vertel hen daarom verhalen die ertoe doen, niet alleen omdat zij het nodig hebben, maar ook omdat wij geholpen worden door deze voorbeelden.

 

Vond je dit verhaal interessant? Lees dan ook: Ik ben klaar met die kankerverhalen