Te gebruiken tot

Na het afronden van een zware studie begon ik te denken over mijn houdbaarheid als directeur. Ik had ruim vijf jaar de leiding over de organisatie en ik wilde mezelf verder ontwikkelen. Het was niet de bedoeling om blind te worden voor de problemen die ik zelf had gecreëerd. Dus ik gaf mezelf nog zeker een jaar om tot een volgende stap in mijn carrière te komen. Dat die switch al een week na de uitreiking van mijn bul kwam was echter niet de bedoeling. Ineens had ik een ambitie in de derde lijns zorg te vervullen.

Status quo

Toen ik na een jaar terugkwam om weer echt te kunnen werken, viel me op dat er om mij heen maar bar weinig veranderd was. Collega’s van andere organisaties hadden nog steeds te maken met dezelfde issues als een jaar ervoor. En ik vroeg mij af waarom die status quo niet ter discussie werd gesteld. Zagen zij wel waar ze mee bezig waren? Ze deden niet wat ze waarschijnlijk al lang wisten. Tijd om de problemen aan een ander over te laten. Lang zittende bestuurders en directeuren zijn een nog grotere ramp voor de gezonde werking van hun organisaties dan de topsalarissen die ze soms krijgen.

Het syndroom van Hubris

Waarom verwarren nog zoveel leiders het begrip te gebruiken tot met ten minste houdbaar tot? Manfred Kets de Vries heeft met wetenschappelijk onderzoek bewezen dat er vijf jaar nodig is om iets goeds te doen. En in zeven jaar geef je het beste van jezelf. Na die zeven jaar slaat de verveling toe en verdwijnt de realiteitszin. Macht doet verlangen naar nog meer macht. Medewerkers zeggen dan alleen nog maar wat de leider wil horen, omdat ze bang zijn om een uitbrander te krijgen van de ‘alwetende’ leider. Een angstcultuur is gecreëerd en de baas lijdt door zijn overmoed, narcisme en antisociaal gedrag aan het syndroom van Hubris.

Zeven goede jaren

Alleen door ontslag te nemen kan je van deze aandoening afkomen. Voorkomen is echter beter dan genezen. Dat kan door de organisatie op de lange termijn te richten zoals familiebedrijven dat doen. Deze werken vaak in een cultuur waar alles gezegd kan worden, waardoor ze beter in staat zijn om langdurige relaties van waarde aan te gaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het beter om na zeven goede jaren het ergens anders op te zoeken. Vertel dat je baas maar eens.

 

Vond je dit verhaal interessant? Lees dan ook: Gewoon doodgaan