• Positief

Positief is passé

Door de transplantatie veranderde mijn bloedgroep van AB positief naar B positief. Na zo’n wonder werd mijn nieuwe bloed een symbool voor hoe ik de ziekte heb kunnen overwinnen. Be positive! Maar was dat wel zo? Ik heb gejankt en gescholden, ik was wanhopig, ik heb letterlijk gevochten. De enige positieve gedachten die ik had zette ik op Facebook. Omdat de mensen niet zitten te wachten op gejammer?

Voorkom naïviteit

Je kent het wel. Niet lekker in je vel en dan kom je een bekende tegen op straat: “Alles goed?” zonder na te denken antwoord je met een volmondig “Ja joh, met jou ook?” en je steekt je duim omhoog. Willen we het anderen mensen wel echt zeggen hoe we ons voelen? Of zitten anderen niet te wachten op een oprecht verhaal? Ik geloof dat we beïnvloed door boeken als The Secret en mode-spiritualiteit uit de Happinez vooral moeten uitstralen dat het goed gaat, want dan komt het vanzelf goed. Alsof een slechte situatie te danken is aan je bad vibes.

Wees realistisch

Je kan niet alleen je problemen oplossen als je maar positief bent. Opa die in het verzet zat deed dat niet met een grote glimlach op zijn gezicht. En als hij vandaag weer praat over zijn acties tegen de Duitsers, dan is hij bloedserieus. Zijn realisme is gebouwd op een diep vertrouwen in wat goed is. Een diep vertrouwen in jezelf. Met een realistischer kijk op de dingen hoef je jezelf niet in de put te praten, maar zal je je talenten beter kunnen toewenden. Ik durf zelfs te beweren dat als we ons allemaal wat realistischer presenteren de bewijsdrang er bij velen van af zal gaan en er minder gevallen van depressiviteit zullen zijn. Dat is toch nog een positieve, maar haalbare gedachte.

Lees meer over realisme in het boek Smile Or Die van Barbara Ehrenreich

Of bekijk een illustratie die haar ideeen kracht bij zetten: