• Tegenslagen

Ondernemen is tegenslagen incasseren

“Wie echt gelukkig wil worden verstaat de kunst geen enkele verwachting te hebben.” Dat bedenken boeddhisten tussen het mediteren door. Dan zeg jij: “Lekker makkelijk, ik heb net een strak ondernemingsplan vol doelstellingen gemaakt!” Het wordt van je verwacht dat je plannen maakt. Ook al is het maar op een bierviltje. De bank en je zakenpartners willen weten waar ze mee in zee gaan en welk perspectief ze hebben. Het liefst in één streep door naar het gedroomde succes.

Er komen tegenslagen

Er zijn tig indicatoren te bedenken die je controle geven over je onderneming. Maar wat je ook doet, er komen tegenslagen die je plannen gaan verstoren. Voorkomen is niet altijd genezen, het heeft met je instelling te maken. Die controle werkt als een rots in de branding die langzaam uitgehold wordt.  Als je er op rekent dat er uit onverwachte hoek problemen kunnen ontstaan, kan je meer rust vinden en bewaar je het overzicht om je problemen te overwinnen. Die rust is als het duingras dat diepgeworteld in mul zand iedere storm met veerkracht weerstaat.

Risico is je beste vriend

Leren omgaan met tegenslagen begint met het omarmen van risico. Dat is een nog grotere voorwaarde voor het ondernemerschap dan hard werken. Je moet er niet op vertrouwen dat je plannen uitkomen, je moet er op vertrouwen dat je je problemen altijd kan weerstaan. Je hoeft je er niet door laten te ontmoedigen, omdat je weet dat je altijd opnieuw kan beginnen. Steve Jobs kan er als één van de meest succesvolle personen uit de afgelopen decennia over meepraten. In zijn biografie wordt beschreven hoe onverzettelijk hij was. Zijn ogen altijd gericht op het doel.

Buigen

De visionair Jobs blijft inspireren, maar veerkracht haal je vooral uit jezelf. Het helpt mij om een potje van me af te janken of om van me af te reageren in de sportschool. Zolang ik mijn problemen maar niet relateer aan die van anderen. Het is iedere dag buigen voor mezelf en niet voor anderen. Dat wat me tegen zit helpt me om er beter uit te komen.

Aanrechtsessies

Wie googlet op ‘omgaan met tegenslagen’ vindt kant en klare actiepunten. Allemaal goed bedoelde adviezen: toon je emoties, alles is tijdelijk, wees positief, alles gebeurt met een reden, heb vertrouwen en blijf vooral doorgaan. De praktijk is echter veel lastiger. Het helpt om samen met ondernemers in vertrouwen ervaringen te delen. Op 29 juli ben ik als gast aanwezig bij de Aanrechtsessies. Ik nodig jou uit om onder het genot van een samen gemaakt drie-gangen menu in een besloten groep van 8 ondernemers van gedachten te wisselen.

aanrechtsessies

Kosten voor deelname zijn 60 euro pp inclusief eten en drinken, excl btw. Voor ondernemers die het Bedrijfs Advies Pakket bij Kantoor Dreef hebben of die contractadverteerders zijn van eigen! apeldoorn, is deelname kosteloos. De avonden worden gehouden in Christa’s Kitchen en Orchard aan de Grapendaalseweg 3 te Welsum. De aanvang is 18 uur en we eindigen rond 22.30 uur.

Meer informatie of deelnemen? Behoefte aan de behandeling van een bepaald onderwerp? Bel of mail dan Christa Dreef of Peter Eemsing