Nu gaan we aanmodderen

Het plan was duidelijk. Eerst één week fulltime chemo en vervolgens drie tot vier weken op het randje van het leven balanceren. Die periode werd twee keer herhaald, waarna mijn hele lichaam zes keer werd bestraald. Als toef op de taart kreeg ik er een stamceltransplantatie bij. In het Amsterdamse VUmc hadden ze er verstand van, want zelfs de bijwerkingen en complicaties werden in het plan meegenomen. Daarom zei mijn hematoloog Otto dat na de transplantatie alles volgens het boekje verliep. Ik dacht dat ik klaar was met de ellende, maar Otto trok me gauw van die illusie weg. “Het zwaarste gaat nog komen, nu gaan we aanmodderen.”

Hoezo aanmodderen? Iemand die zekerheid nodig heeft klampt zich vast aan een plan. Er is geen enkele investeerder of leidinggevende die je op weg gaat helpen als je zegt dat je door aanmodderen verder wil komen. Het begrip heeft een negatieve klank, maar is toch één van de meest succesvolle strategieën. De mensheid heeft het haar gehele bestaan gedaan en zie wat we nu hebben bereikt. Ondanks de nodige revoluties, innovaties en game changers heeft nog nooit iemand grote stappen kunnen maken. Alleen met kleine stappen zijn we verder gekomen.

Pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw beschreef Yale professor Charles Lindblom de theorie van incrementalisme (muddling through). Hij stelde dat wie bereid is te leren, goed kan reflecteren en de juiste adviseurs om zich heen verzamelt, tactisch beter kan manoeuvreren. Met zo’n praktische instelling kom je ver genoeg als je alleen al een idee hebt van waar je naar toe wilt. Mijn richting was makkelijk bepaald: Beter worden. De vraag wanneer ik dat wilde bereiken was niet aan de orde, het was vooral de vraag hoe ik het kon volhouden. Hier ga ik in een later blog dieper op in.

Dus wie beter wil worden door leren, reflecteren, adviseren en manoeuvreren, moddert succesvol aan. Het aanmodderen is niet meer de term die zegt dat je eigenlijk niet weet waar je mee bezig bent. Het tackelt de vraag Wat als…? met Dat zien we dan wel weer, want onzekerheid is de enige zekerheid die je hebt. Ik ben er van overtuigd dat iedereen die dit vol kan houden ook echt beter wordt. Er is maar een kleine stap voor nodig.