• Leonard Cohen

Leonard Cohen’s Simpele Definitie van Succes: Het Menselijk Bestaan

In een wereld waarin succes vaak wordt geassocieerd met materiële rijkdom, status, en prestaties, bood Leonard Cohen een unieke en verfrissende kijk op wat het betekent om succesvol te zijn. Voor de Canadese singer-songwriter, die bekend stond om zijn diepzinnige teksten en poëtische inzichten, was succes niets anders dan het voortbestaan van ons menselijk bestaan.

Eenvoudige woorden

Als er een artiest is die mijn denken heeft gevormd is het wel Leonard Cohen. Zo zag ik hem in een interview tijdens een tournee in 1970 waarin hij duidelijk onder invloed van LSD lang nadenken over de vraag wat succes volgens hem was. Na een lange stilte zei hij langzaam en met en glimlach op zijn gezicht: “Success is survival.” In deze ogenschijnlijk eenvoudige woorden schuilt een krachtige boodschap die ons uitnodigt om na te denken over de ware essentie van succes en wat er werkelijk toe doet in ons leven.

Obsessie

In tegenstelling tot de vele zelfhulpgoeroes en succes-prekers die ons vaak vertellen dat alles maakbaar is en dat we enkel grootschalige doelen moeten nastreven, ziet Cohen succes als een fundamenteel element van onze menselijkheid. Hij daagt de hedendaagse obsessie met materiële welvaart en oppervlakkige maatstaven van succes uit, en herinnert ons eraan dat simpelweg in leven blijven, met al onze menselijke ervaringen en emoties, op zichzelf al een prestatie van onschatbare waarde is.

Simpelweg leven

In onze moderne samenleving worden we vaak verleid om naar extern succes te streven, waarbij we vergeten dat ons menselijk bestaan op zichzelf al een wonder is. De complexiteit van het leven, onze mogelijkheid om lief te hebben, te creëren en te groeien, maken ons intrinsiek succesvol. Cohens visie herinnert ons eraan dat we geen buitengewone prestaties hoeven na te jagen om waardevol te zijn; simpelweg leven en deelnemen aan het menselijke bestaan is al een triomf op zich.

Tegengif

Zijn perspectief helpt ons ook om de druk van zelfverwezenlijking te verlichten. In een tijdperk waarin sociale media ons voortdurend bombarderen met geënsceneerde en geïdealiseerde versies van succes, biedt Cohen een verademende tegengif. Het is niet nodig om altijd op de top van onze kunnen te presteren of om de verwachtingen van anderen te overtreffen. Soms kan gewoon doorgaan en onze menselijkheid omarmen al het waardevolste succes zijn dat we kunnen ervaren.

Innerlijke wereld

Met zijn bescheiden en toch diepgaande kijk op succes nodigt Leonard Cohen ons uit om onze eigen definitie van succes te heroverwegen. In plaats van te worden meegesleept in een eindeloze zoektocht naar externe erkenning, stelt hij voor om onze innerlijke wereld te verkennen en te waarderen wat we hebben. Succes gaat niet altijd om wat we bereiken, maar ook om wie we worden in het proces van ons menselijk bestaan.

Stil staan

In de drukte van het moderne leven vergeten we soms om stil te staan bij de waardevolle momenten die ons vormen. Het alledaagse leven biedt ons echter een overvloed aan kansen om te groeien en betekenisvolle relaties te vormen. Cohens benadering van succes vertelt ons dat we niet buiten onszelf hoeven te zoeken om voldoening te vinden; de sleutel ligt in het accepteren en waarderen van wie we zijn en wat we al hebben.

Mens-zijn

In een wereld die vaak geobsedeerd is door succes, kunnen we veel leren van Leonard Cohen’s nederige en diepgaande kijk op het menselijk bestaan. Zijn uitspraak “Success is survival” herinnert ons eraan dat we niet hoeven te voldoen aan maatschappelijke normen om succesvol te zijn; ons menselijk bestaan op zichzelf is al een prachtige prestatie. Laten we streven naar een leven waarin we ons mens-zijn omarmen en waarderen, en laten we genieten van de reis van het leven zelf als de ware definitie van succes.

 

Wil je meer wijsheid van Leonard Cohen? Luister dan naar de Eindlijst podcast.

Vond je dit verhaal interessant? Lees dan ook Vervreemding en zelfexpressie, het existentialisme van David Bowie