Ken Uw Selfie

Als fervente volgers van Socrates’ denkwereld, begeven mijn dochter Feline en ikzelf ons momenteel in een existentiële zoektocht naar wijsheid. Socrates beweerde dat hij niet wist wat wijsheid was, en eerlijk gezegd hebben we ook nog geen pasklaar antwoord gevonden

Slim

Feline, met haar zeven jaar, denkt dat slim zijn een essentieel onderdeel is van wijsheid. Als ik haar vraag wat wijsheid voor haar betekent, haalt ze nonchalant haar schouders op en zegt: ‘Slim zijn, gewoon slim zijn’ Terwijl ik haar gedachtegang bewonder, denk ik dat wijsheid misschien niet alleen afhangt van geleerdheid.

Ken u zelve

Socrates’ mantra, ‘Ken u zelve,’ impliceert dat het begrijpen van jezelf de sleutel is tot wijsheid. Dus, gewapend met dit inzicht, vroeg ik Feline om een karakterschets van zichzelf te maken. Met een denkrimpel op haar voorhoofd begon ze, “Ik ben Feline, een meisje van zeven jaar, en ik ben in de zomer jarig.” Een goed begin, maar de diepten van haar karakter lijken op haar leeftijd nog onontgonnen terrein.

Ken uw selfie

Niet veel later betrapte ik Feline op het doorkammen van mijn telefoon, waar ze een verzameling foto’s van zichzelf had genomen. Een reeks waarin ze speels haar gezichtsuitdrukkingen, houdingen en gekke poses vastlegt. Als ik haar vraag wat de bedoeling was, antwoordt ze zonder aarzelen: ‘Ken uw selfie!’

Eigen beeld

En daar begon onze reis naar wijsheid, waarbij Feline, met haar onschuldige en toch diepzinnige kijk op het leven, misschien wel gelijk had gekregen. Stel dat het kennen van jezelf niet alleen draait om het analyseren van je karakter, maar ook om het omarmen van je eigen beeld en reflectie?

Momenten

Terwijl ik door de foto’s blader, besef ik dat Feline, ondanks haar jonge leeftijd, een diepere waarheid heeft aangestipt. Wijsheid gaat niet alleen over kennis vergaren, maar ook over het accepteren van wie je bent, zelfs als dat betekent dat je soms een gekke selfie maakt. Misschien is Socrates’ ‘Ken u zelve’ wel meer dan alleen nadenken over je karakter; het is ook het vangen van momenten die laten zien welke rollen je kan vervullen.

Spontaan

In een tijd waarin sociale media ons dwingen om een zorgvuldig gecureerde versie van onszelf te presenteren, herinnert Feline ons eraan dat wijsheid misschien wel schuilt in de spontane, authentieke momenten. Dus, terwijl we ons blijven verdiepen in de filosofie van Socrates, omarmen we ook de filosofie van Feline: ‘Ken uw selfie’ als een startpunt op onze eigen zoektocht naar wijsheid.

 

Vond je deze column interessant? Lees dan ook: In De Gloria