• Hedge

Je leven hedgen

Het is me vaak gevraagd. “Hoe kan je het volhouden na zoveel tegenslagen?” Makkelijk is het niet, maar mijn antwoord is simpel: Je leven hedgen! Ik probeer ongeacht de omstandigheden te profiteren van de situatie. Het is een strategie die gewoon is afgekeken van hedgefondsen die zich op de financiële markt begeven. Zij kunnen constant rendement bereiken door het afdekken van risico’s.

Theater

Misschien vind je dit een hele rare vergelijking, maar ik vind geen betere vertaling van ons leven dan in de financiële markten. Het biedt meer drama dan een Griekse tragedie. Mensen denken dat ze zich met hun verstand bezig houden, maar ze worden in werkelijkheid door hun onderbuik gestuurd. Sommige dagen resulteren in winst en net zoveel dagen laten verlies zien. De markt is zo irrationeel, dat geloof, hoop en liefde de enige houvast bieden.

Griekse Tragedie

Risico’s

Een hedgefonds wil graag zo min mogelijk risico’s. Daarom dekt hij zijn posities af op prijsstijgingen of dalingen. En hoe denk jij na over de risico’s in je leven? Laat je je overal voor verzekeren? Meet je jezelf een keurslijf aan om een vast contract te krijgen? Je weet dat er altijd zwarte zwanen op je zullen afkomen. Onze risico’s zijn niet zo makkelijk af te dekken zoals de hedgefondsen dat doen.

Vertrouwen

Als ik het heb over mijn leven hedgen, dan betekent dat niet dat ik van alles doe om me te beschermen. Nee, ik ben zelf mijn grootste vijand. Ik zoek veiligheid in risico. Dus maak ik mezelf sterker tegen invloeden van buiten. Vertrouwen blijft, omdat ik weet dat ik altijd opnieuw kan beginnen. De tijd wordt hiermee mijn vriend. Dan ben je zo robuust dat je altijd kan profiteren van positieve en negatieve gebeurtenissen.