• Rails

Het nieuwe normaal

We moeten ons richten op een nieuw normaal. Onze premier Mark Rutte is al weken kraakhelder over de ontregeling die Covid-19 veroorzaakt. En nu deelt hij mee dat het wellicht voorgoed anders blijft met afstand houden, het omgaan met kwetsbaren, nieuwe werk en studievormen en ons winkelgedrag. Misschien was het even leuk, maar nu we weken verder zijn wordt de opgave steeds duidelijker. Hoe ga je het nieuwe normaal maken?

Als je vaker mijn blogs leest dan weet je dat die opgave mij wel bekend is. In veertien dagen van kerngezond naar leven met een gebrekkig immuunsysteem. Naast blogs heb ik de afgelopen jaren gewerkt aan een boek met nog veel meer ervaringen en inzichten. De werktitel was een hele poos Het Nieuwe Normaal, dus misschien kan ik je helpen het nieuwe normaal te vinden.

Hoe de dingen moeten zijn

Het is een cliché maar niets blijft hetzelfde. Zo simpel als ik dit zeg, zo moeilijk is het om met verandering om te gaan. Van jongs af aan moeten we leren omgaan met het verlies van ons kunnen. Dat dat voor iedereen niet zomaar gaat is een vanzelfsprekendheid. Je doet er een leven over om de wijsheid te vinden. Wat is een levensbedreigende ziekte of een pandemie dan een uitkomst. Want wanneer je wordt teruggeworpen op de dingen die er toe doen zie je hoe de dingen moeten zijn.

Maar de zegen van deze tijd zal vervagen als je je kind weer op school wil hebben, gewoon naar de kapper wilt en met tienduizenden anderen op een festival uit je dak wil gaan. Kan je het volhouden om dan afstand te houden? Heb je dan nog vertrouwen in je lijf als je merkt dat je wat snotterig wordt? Kan je dan je grootouders nog bezoeken op de manier zoals jullie dat prettig vinden?

Universele lessen

Je weet pas wat het nieuwe normaal inhoudt als je je nieuwe situatie gewoon vindt. Misschien kan je het niet voorstellen, maar voor mij is het routine om in een MRI te liggen en niet wakker te liggen over een uitslag. Dat het hebben van pijn niet alleen een indicatie is van een probleem, maar ook de bevestiging van leven. Dat ik niet meer kan werken, maar me zelden verveel. In het boek waar ik aan werk vertel ik over mijn ervaringen, maar er zijn lessen die universeel zijn. De belangrijkste helpen je een weg te vinden naar het nieuwe normaal.

Vraag jezelf af wat je moet in plaats van wat je wil

Je weet dat je veel meer wil dan werkelijk kan. Helpt het je je in allerlei bochten te wringen om toch te krijgen wat je wilt? Door het geweld wat je jezelf en anderen aandoet wordt je geen leuker mens.

Respecteer de natuur

Zonder weg te zweven in de kosmos helpt het je om nederig te zijn. Je hebt het niet voor het kiezen, aanvaard daarom je pijn en moeilijkheden nog meer dan het leven zelf, want dan weet je ook dat je dood iets is waar je geen enkele angst voor hoeft te hebben.

Weet waar je wel en geen controle op hebt

Er is zoveel waar je werkelijk geen macht over hebt. Als je focust op de dingen waar je wel invloed op hebt (je denken en je handelen), dan leef je meer ontspannen. Dit is de eeuwenoude leer van de stoïcijnen.

Blijf leren

Door te reflecteren op je acties en goede voorbeelden te volgen blijf je groeien. Dit stopt niet zodra je je school verlaten hebt. Lees veel en verdiep je in anderen. Doe geen moeite om begrepen te worden, maar gebruik je tijd om juist van anderen te leren.

Voel wat je voelt

Veranderingen zijn niet het resultaat van positief denken of ergernissen op de werkvloer. Als je gaat denken dat het goed is om wenselijke gevoelens te uiten, dan draai je jezelf en anderen een rad voor ogen. Je kan je niet alleen maar energiek en optimistisch voelen. Als het tegen zit, je zit niet lekker in je vel of je bent boos, loop er dan niet voor weg, maar kijk het beest in de ogen. Alleen zo kan je groeien.

Doe waar je je goed bij voelt

Er zijn zoveel dingen die je ondanks dat de dingen blijven veranderen kunt doen. Het heeft mij geholpen om niet groots maar juist klein te denken. Plezier halen uit simpele dagelijkse dingen zoals koken, goede gesprekken, tuinieren en als het kan sporten.

Ik denk vaak dat dit open deuren zijn. Dat iedereen dit al lang weet. Maar het weten betekent niet dat je ernaar leeft. Probeer ze uit en blijf het proberen, je zal ook in het nieuwe normaal een ontspannen en gelukkig leven lijden.

 

Vond je dit verhaal interessant? Lees dan ook: De Normaalste Zaak