Doodsbedreiging

Het valt me tegen. In de twee jaar dat ik blogs schrijf heb ik geen doodsbedreiging gehad. Anders dan de reguliere doodsbedreiging waar mijn gammele lichaam mee op de proppen komt, werken mijn meningen niet als de rode lap op een stier. Ik ben er ook helemaal niet op uit om ideeën te delen die voor jullie ‘zo waar’ moeten zijn. Tel ik pas mee als ik met mijn ideeën de woede van anderen op de hals haal? Ik heb genoeg aan de eindigheid van mijn eigen leven om te weten wat wel en wat niet belangrijk is.

Identiteit

Het is dus niet van belang om meningen over de wereld uit te storten. Toch blijven hele volksstammen meningen klakkeloos overnemen. Het lijkt de identiteit vorm te geven, maar het is niets anders dan voluit vertrouwen op degene die het hardste schreeuwt, wiens hoofd het meeste aanstaat of wie het salaris betaalt. Zo ontstaat groepsdenken: de overtuiging dat alles wat je ploeg, team of land wil en doet goed is.

Autonomie

Er zijn maar weinigen die zich echt een mening kunnen veroorloven. Niet omdat ze er over hebben nagedacht, maar omdat ze zich vooral hebben verdiept in tegengestelde ideeën. Door met gezond wantrouwen te luisteren naar mensen waar je het niet mee eens bent ontwikkel je autonomie. Je hebt een ander nodig om je eigen ideeën vorm te geven, niet om hem onder te schoffelen. Zie kritiek als een zorgwaardig tegendenken.

Meryl Streep is overgewaardeerd

Autonoom zijn betekent ook dat je niet overal wat mee moet. Kijk, ik ben geen liefhebber van Meryl Streep. Ze is met recht overgewaardeerd. Dat kan ik met kapitalen en uitroeptekens onderschrijven, want ik heb verstand van film. Maar wat moet je ermee? De Romeinse stoïcijn Marcus Aurelius zegt terecht: Alles wat we horen is een mening, geen feit. Alles wat we zien is perspectief, niet de waarheid. Laat je dan ook niet raken door de dingen waar je het niet mee eens bent.

Ik vrees dat ik nu ook geen kogelbrief of haatmail zal ontvangen. Aan die ene doodsbedreiging heb ik genoeg. Genoeg om te weten dat je pas meetelt als je je niet laat vangen door de ideeën van een ander.