Don’t go with the flow

Toen ik zaterdag mijn ronde op de racefiets deed, zag ik bij een beek een bord met een opvallende boodschap: “Hier laten wij vissen stroomopwaarts zwemmen.” Door het plaatsen van allerlei obstakels als stuwen en sluizen is het voor de vis steeds moeilijker geworden om terug te keren naar de paaigebieden en de voortplanting te verzekeren. En daarom helpen wij de vissen een handje met een heuse vistrap.

Zalm

De vis heeft de natuurlijke drang om tegen de stroom in te gaan. De zalm is het bekendste voorbeeld. Door onstuimige wateren maken ze een afmattende reis zonder aan uitputting te sterven. Sterker nog, ze halen hun voordeel uit het ruwe water. Zij komen vooruit, zij hebben een enorme kracht.

Wat vind je zelf?

De mens kan nog een voorbeeld nemen aan de zalm. Heb je ooit een schoolgebouw of een bedrijf gezien waar een bord voor stond: “Hier laten we mensen tegen de stroom in denken.” Natuurlijk bestaat dat niet, want het helpt toch als we het met elkaar eens zijn? Zeker, dat kan degene met de meeste macht helpen. De docent, de baas, de aanvoerder, de inspirerende spreker of de Happinez. Maar wat vind je er zelf van?

Varen op turbulentie

Er zelf iets van vinden vraagt om nieuwsgierigheid en geeft autonomie. Het is alleen niet zo moeilijk als je denkt. De zalm maakt gebruik van de kleine draaikolken die ontstaan op plekken waar de stroming door rotsen, takken of andere dingen wordt gehinderd. Zij varen op de turbulentie. Voor ons helpt het dus om je niet te laten inspireren door waar je het al mee eens bent, maar juist door dat waar je het niet mee eens bent.

Slapende garnaal

Raketten, bruggen en wolkenkrabbers hebben we gebouwd door het juist niet met elkaar eens te zijn. De hele beschaving berust op onenigheid, daarom moet er zo af en toe om gevochten worden. Oke, dat is heftig en het gaat je misschien te ver. Maar dan hoop ik in ieder geval dat ik je inspireer met iets waar je het niet mee eens bent. Zo lang je maar het motto vasthoudt: Don’t go with the flow. Of zoals onze koning Willem Alexander zegt: “Een slapende garnaal gaat naar de kloten

 

Vond je dit verhaal interessant? Lees dan ook: Een nieuwe vanzelfsprekendheid