• David Bowie

Achter de coulissen

Niemand hoefde het te weten dat David Bowie doodziek was. Werken hield hem op de been. Dus dat deed hij tot het eind. Een eind dat tot op de laatste seconde geregisseerd werd. Behalve als hij niet op het podium stond. Achter de coulissen stortte hij in.

Dramaturgie

Het leven wordt ingericht als een toneelspel. Bowie heeft dat tot in het extreme doorgevoerd, maar wij doen er zelf ook aan mee. We voeden onze kinderen op om hen klaar te maken voor de dramaturgie van het dagelijks leven. Hoe gedragen ze zich als ze een cadeautje krijgen of tijdens een diner in een restaurant. Het liefst wil je dat ze gelukkig zijn en met iedere situatie overweg kunnen.

 

Jezelf zijn

Ook als we zelf aan sociale interactie doen, dan zijn we enorm veranderlijk. Tegenover je baas gedraag je je anders dan tussen je vrienden. Zonder dat je er erg in hebt verander je van rol. Eerst praat je mooi weer tegen je klanten. Maar als zij van je podium zijn verdwenen kan je ze wel wat aandoen. Je gebruikt de social media om je geluk te uiten, maar je kent veel meer momenten dat je helemaal niet zo super ongelooflijk happy bent.  Je voelt je niet oprecht jezelf in die situaties. Ook al ben je in iedere situatie altijd jezelf.

David Bowie

 

Presentatie

Van David Bowie leren we dat je verschillende personages hebt waar je alles uit moet halen wat er in zit. Denk maar aan alle eigenschappen die je in je hebt: Sportief, intelligent, sociaal, creatief en ga zo maar door. Hoe je je presenteert bepaalt wat je wilt doen. Doe het zo goed mogelijk. En kies je presentatie zorgvuldig, want je masker kan zomaar je gezicht worden.

 

Beluister ook de aflevering over David Bowie in de Eindlijst podcast.