• Moppereend

Mopperdag

Bij ons is het al dagen een hit in huis. Ik geloof dat de Moppereend bij ieder jong gezin in Nederland een hit is. Het boek kennen we nu wel, maar er gaat geen dag voorbij dat we het bijbehorende lied Mopperdag draaien. Dit nummer pakt, omdat het een carnavalsmars is. Maar het is absoluut geen oppervlakkige muziek. In heldere zinnen leren kinderen dat het helemaal niet erg is om zo af en toe te mopperen. Een mopperdag hoort erbij en helpt je later weer goed te voelen. Niet alleen voor kinderen een wijze les.

Jeuk

Bij volwassenen heerst een hele andere consensus. Ons geluk moet vooral gedeeld worden op social media en zodra het echt tegenzit, dan zijn we massaal positief ingesteld. Als er praatprogramma’s zijn waar terminaal zieken aan het woord zijn, dan worden hun woorden voor waarheid aangezien: We moeten vooral lief voor elkaar zijn. Vol bewondering worden ze vervolgens aangehoord als ze nergens spijt van hebben. Wanneer dit voor degenen die het moeilijk hebben een voorbeeld moet zijn, dan begint het bij mij te jeuken. Mogen zij nog een mopperdag hebben?

Voelen

Natuurlijk willen we alle weerstand en lijden voorkomen, want leven moet vooral leuk zijn. Daarmee vergeten we te voelen wat we voelen, omdat we te druk zijn met proberen te voelen wat sociaal wenselijk is. Maar wat kan er mis zijn om juist onze pijn te aanvaarden? Het zit er nou eenmaal, dus waarom zou je ervoor weglopen? Zonder jezelf de put in te praten lucht het op om soms van je af te grommen.

Veerkracht

Wie zegt dat veerkracht en doorzettingsvermogen het resultaat is van positieve gedachten moet ik teleurstellen. Dan denk ik altijd aan mijn opa Bernhard die als broekie in de tweede wereldoorlog voedselbonnen van de Duitsers stal om ze vervolgens in het westen van Nederland weer uit te delen. Ik kan me niet voorstellen dat hij dat fluitend deed. Doorleven is niet alleen een kwestie van lachen, je moet ook grommen. Dus als je het even niet meer hebt, draai dan het nummer Mopperdag en binnen de kortste keren vindt je je ware veerkracht.

 

 

Vond je deze column interessant, lees dan ook: Positief is passé