• Joni Mitchell

Joni Mitchells wil tot macht

Wie mij een beetje kent weet dat ik me verzet tegen opgelegd positieve denken. Dat wordt nu al jaren ingezet als de heilige graal in het bereiken van succes. Daarmee ga je voorbij aan het gevoel en de weerstand die op je pad komt. Iemand die dat zal beamen is Joni Mitchell. De singer-songwriter die in november 80 wordt heeft grote invloed op artiesten als Adele en Taylor Swift, maar mij heeft ze geraakt op de manier waarop ze opkrabbelde na een zware tegenslag. In 2015 werd ze getroffen door een verwoestende hersenbloeding, die haar in een staat van kwetsbaarheid bracht die ze zelf nooit had ervaren. Als ik dieper graaf in haar leven en haar reactie op deze uitdaging, dan zie je een opvallende parallel met de filosofie van Friedrich Nietzsche, met name zijn concept van de “wil tot macht.”

Trouw aan haar zelf

Joni Mitchell heeft altijd een onconventionele benadering van haar carrière gehad. Ze zag zichzelf in de eerste plaats als een kunstschilder en pas daarna als een songwriter. Haar afwijzing van beroemdheid en haar afkeer van de mainstream cultuur maakte het haar niet makkelijker. Ze was een van de eerste populaire muzikanten die zich inzette voor een beter klimaat. En wanneer ze het niet eens was met het beleid van streamingdienst Spotify haalde ze al haar muziek van het platform waarmee een lucratieve inkomstenbron verdween. Wie er licht over denkt was al lang alle weerstand uit de weg gegaan om ongegeneerd te genieten van geld en succes. Joni Mitchell niet, zij wilde van betekenis zijn en trouw blijven aan haar zelf. Hierover zegt ze zelf: ‘All my battles were with male egos. I’m just looking for equality, not to dominate. But I want to be able to control my vision.’

Wil tot macht

Mitchells onverzettelijkheid kan gezien worden als een manifestatie van het idee “Wil tot macht”. De negentiende-eeuwse Duitse filosoof Friedrich Nietzsche was een genadeloos criticus van de heersende ideeën van zijn tijd en riep op tot een radicale herbeoordeling van onze overtuigingen en normen. Hij stelde dat de “wil tot macht” de kern is van menselijk gedrag en zelfs van de natuurlijke wereld. Het gaat dan niet over de drang om anderen te domineren, maar eerder een innerlijke drijfveer om te groeien, te evolueren en het volledige potentieel te realiseren. Nietzsche betoogde dat traditionele waarden en religie vaak werden gebruikt om deze wil tot macht te onderdrukken, waardoor individuen werden ontmoedigd om hun eigen waarden en doelen te bepalen. Hij verklaarde God dood en vond dat we zelf de macht moesten hebben om betekenis te geven aan je leven. Dit idee kunnen we niet meer uitwissen in ons hedendaagse denken.

Tegenslagen maken sterker

Toen Joni Mitchell werd getroffen door een hersenbloeding in 2015, belandde ze in een kwetsbare positie. Omdat ze alleen woonde, lag ze drie dagen op de keukenvloer voor ze werd gevonden. Haar fysieke gezondheid was aangetast, maar haar innerlijke veerkracht en drang om erbovenop te komen toonden de “wil tot macht” in actie. Ze leerde opnieuw uit bed te komen, praten, wandelen, zingen en gitaar spelen. Nietzsche betoogde dat tegenslagen en obstakels de mens sterker maken. Hij vond zelfs dat je tegenslag moest opzoeken om zo je doel te bereiken. Mitchells vastberadenheid om haar gezondheid te herwinnen en te blijven creëren, is een krachtig voorbeeld van deze filosofie. In 2022 zong ze omringd en gesteund door een groep muzikanten op het Newport festival mooier dan ooit.

De link tussen Joni Mitchells leven en Nietzsche’s “wil tot macht” is duidelijk zichtbaar. Mitchells onafhankelijkheid, haar afwijzing van de kuddegeest en haar vastberadenheid om zichzelf te laten gelden, weerspiegelen Nietzsche’s filosofie op opmerkelijke wijze. Haar ervaring met tegenslag benadrukt de kracht van de wil tot macht in het menselijk leven.

Betekenis vinden

Deze introspectie in de relatie tussen Joni Mitchell en Nietzsche’s filosofie biedt ons een dieper begrip van de menselijke aard en de mogelijkheid om betekenis te vinden in de confrontatie met uitdagingen. Het herinnert ons eraan dat, zelfs in onze zwakste momenten, de wil tot macht ons kan leiden naar zelfverwerkelijking en veerkracht. Het inspireert ons om onze eigen drang naar groei en betekenis te omarmen, zelfs te midden van de chaos van het leven.

Volledig potentieel

Met deze blog wil ik je aanmoedigen om na te denken over je eigen “wil tot macht” en hoe je die kan gebruiken om te streven naar een volledige potentieel, ongeacht de uitdagingen die je tegenkomt. Durf je te kiezen voor een weg met obstakels, of blijf je je conformeren door te doen wat iedereen van je verwacht? Joni Mitchells verhaal is daarom niet alleen een eerbetoon aan haar kunst, maar ook een eerbetoon aan de ontembare kracht van de menselijke geest.

 

Wil je meer weten hoe de levenskunst van popartiesten verbonden kunnen worden aan de ideeën van belangrijke denkers? 

Luister hier de podcast over Joni Mitchell.

Beluister ook de afleveringen over:

David Bowie

Leonard Cohen

De nummers uit het boek Carrièrepatiënt

George Michael